Ο Καναδάς μόλις πέρασε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση ψυχαγωγικής κανναβης. 

Ενώ εμείς στην Κύπρο χθες τη νύκτα κυριολεκτικά κοιμόμαστε, ο Καναδάς έγραψε ιστορία, περνώντας το νομοσχέδιο για να νομιμοποιήσει τη κάνναβη αναψυχής, κατι το οποίο θέτει τον Καναδά σε τροχιά για να γίνει η πρώτη χώρα της G7 που καταργεί την απαγόρευση της κάνναβης. Ενα μεγάλο μπράβο στον Καναδά και στους πολίτικους τους για την μελετημένη και πολύ λογική απόφαση. Τι δικαιολογία θα έχουν οι δικοί μας για την κάνναβη τώρα που μια χωρά όπως ο Καναδάς μας δείχνει την πορεία που θα πρέπει και εμείς να ακολουθησουμε για το μέλλον.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη τον περασμένο Απρίλιο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Justin Trudeau, ψηφίστηκε με 200 μέλη του κοινοβουλίου που ψήφισαν υπέρ της νομοθεσίας, ενώ μόλις 82 αντιτάχθηκαν.

Μέλη του Καναδικού Κοινοβουλίου ψήφισαν το νομοσχέδιο της Φιλελεύθερης Κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντας τη νομοθεσία στη Γερουσία για περαιτέρω μελέτη και συζήτηση.

«Η Γερουσία θα φέρει την δικη της μελετη για το νομοσχέδιο και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για να μας βοηθήσουμε να κάνουμε οτι πιο σωστό», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός υπουργός Bill Blair στο CTV νωρίτερα αυτό το μήνα. «Αλλά αναμένουμε επίσης να εργαστούμε με επιμέλεια όπως όλοι οι υπόλοιποι στη χώρα και να αναγνωρίσουν ότι η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τη νομιμοποίηση κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2015, ο πρωθυπουργός Justin Trudeau είχε επανειλημμένα τονίσει ότι η απαγόρευση απέτυχε να εξαλείψει τη μαύρη αγορά κάνναβης και το status quo δεν ηταν ασφαλες για τα παιδιά. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ξανά αυτές τις παρατηρήσεις χθες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου. Η κυβέρνησή του αναμένει να επιτύχει και τους δύο στόχους μέσω της νομιμοποίησης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2018, εάν η Γερουσία περάσει το μέτρο.

Ο νόμος για την κάνναβη

Ο νόμος C-45 («Ο νόμος περί κάνναβης») θα άρει την απαγόρευση για τους ενήλικες, ορίζοντας την ελάχιστη ηλικία για να αγοράσει καποιος κανναβη στα 18, αλλά κάθε επαρχία και επικράτεια θα πάρουν τον τελευταίο λόγο πέρα ​​από τη νόμιμη ηλικία στη δικαιοδοσία τους. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στα άτομα να κατέχουν μέχρι και 30 γραμμάρια κάνναβης για προσωπική χρηση. Εάν η επαρχία τους εγκρίνει την εγχώρια ανάπτυξη, οι πολίτες μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι τέσσερα φυτά στην κατοικία τους.

 

Οι επαρχίες  θα καθορίσουν επίσης το πού και πόσο αποξηραμένο λάδι κάνναβης πωλείται στις δικαιοδοσίες τους. Η πώληση βρώσιμων προϊόντων κάνναβης, όπως τα μπισκότα , δεν αποτελεί μέρος του τρέχοντος νομοσχεδίου, αλλά αναμένεται να εισαχθεί στο πλαίσιο της νομιμοποίησης εντός ενός έτους από την κατάργηση της απαγόρευσης. Κάθε περιφέρεια θα πάρει επίσης το δικό της φορολογικό καθεστώς, παρόλο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο ειδικού φόρου κατανάλωσης ύψους $ 1 ανά γραμμάριο κάνναβης στις πωλήσεις μέχρι $ 10 και 10% φόρο στις πωλήσεις πάνω από $ 10.

Ο νόμος C-45 περιέχει επίσης πολλές ποινές που αποσκοπούν στην εξάλειψη της μαύρης αγοράς κανναβης. Η πώληση κανναβης χωρίς άδεια, η υπέρβαση των όρων κατοχής, η διαφήμιση κάνναβης και η αγορά παράνομων προϊόντων κάνναβης είναι όλες παραβιάσεις του νόμου που συνοδεύονται από ποινές από πρόστιμα έως φυλάκιση. Κάθε έγκλημα που αφορά έναν ανήλικο υπόκειται σε κάποια από τις σκληρότερες τιμωρίες. Οι ενήλικες που βρεθουν να δινουν σε ανηλίκους αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Ο νόμος C-45 καθιστά τον Καναδά τη δεύτερη χώρα που νομιμοποιεί τη κανναβη αναψυχής (μετά την Ουρουγουάη).

Εδώ είναι η κατανομή της τρέχουσας κατάστασης στις επαρχίες:

Παρόλο που ο νόμος δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2018, οι περισσότερες επαρχίες έχουν ήδη δημοσιεύσει σχέδια κανονισμών για το τι θα μοιάζουν οι κανονισμοί τους και οι αγορές λιανικής πώλησης.

Βρετανική Κολομβία:

B.C. δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους κανονισμούς της, αλλά αναμένεται να υιοθετήσουν ένα υβριδικό μοντέλο που θα επιτρέπει στους ιδιωτικούς λιανοπωλητές κάνναβης να λειτουργούν μαζί με εταιρία του στέμματος.

Ειναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο η επαρχία χειρίζεται τις πωλήσεις αλκοόλ.

Αλμπέρτα:

Η Αλμπέρτα σχεδιάζει να πουλήσει ψυχαγωγική κανναβη σε ιδιόκτητα καταστήματα που θα επιβλέπονται από την Αλβέρτα Gaming και Liquor Commission. Η επαρχία θα ελέγξει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω κυβερνητικού ιστότοπου. Η νόμιμη ηλικία θα οριστεί στις 18 – η ελάχιστη ηλικία για την αγορά αλκοόλ στην επαρχία.

Saskatchewan:

Το Saskatchewan αναμένεται να κυκλοφορήσει τους κανονισμούς κάποτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2018.

Μανιτόμπα:

Η Μανιτόμπα θα πουλήσει επίσης κανναβη αναψυχής σε ιδιόκτητα καταστήματα υπό την εποπτεία των Manitoba Liquor and Lotteries Corp. Η επαρχία δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε νόμιμη ηλικία.

Το Οντάριο:

Η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία του Καναδά σχεδιάζει να ανοίξει το επόμενο έτος 40 καταστήματα καναβης που λειτουργούν σε επαρχιακό επίπεδο, τα οποία θα φτάσουν τα 150 κέντρα πώλησης έως το 2020. Δεν έχουν σχέδια να επιτρέψουν σε ιδιώτες λιανοπωλητές. Η νόμιμη ηλικία θα οριστεί στις 19, η οποία είναι το ίδιο ελάχιστο για την αγορά αλκοόλ στο Οντάριο.

Κεμπέκ:

Η επαρχία Le Belle σχεδιάζει να πουλήσει ψυχαγωγική κανναβη στο Société Québécoise de Cannabis (SQC), μια επαρχιακή εταιρία που θα επιβλέπεται από το διοικητικό συμβούλιο ελέγχου υγρών ουσιών του Quebec (SAQ). Η νόμιμη ηλικία θα οριστεί στις 18, η οποία είναι το ίδιο ελάχιστο για την αγορά αλκοόλ στην επαρχία. Και σε αντίθεση με άλλες περιοχές, το Κεμπέκ σκοπεύει να απαγορεύσει την καλλιέργεια στο σπίτι.

Νέο Brunswick:

Το New Brunswick σχεδιάζει να πουλήσει ψυχαγωγική κανναβη σε επαρχιακούς λιανοπωλητές υπό την επίβλεψη της NB Liquor. Η νόμιμη ηλικία θα οριστεί στις 19, η οποία είναι το ίδιο ελάχιστο για την αγορά αλκοόλ στο New Brunswick. Η επαρχία θα επιτρέψει στους κατοίκους να καλλιεργήσουν κανναη στο σπίτι, αλλά το νομοσχέδιο που θα προτείνει η κυβέρνηση θα τους ζητήσει να κρατήσουν τα φυτά τους.

Καιρος δεν ειναι για να αντιγραψουμε και εμεις αυτο το μοντελο.

πηγη

Canada Just Passed The Bill To Legalize Recreational Marijuana – Canna Chronicle

 

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s