H Καταλονία στην Ισπανία νομιμοποιεί την καλλιέργεια και την κατανάλωση κάνναβης

Parlament-mjΣήμερα, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας στην Ισπανία, το οποίο λειτουργεί ως αυτόνομη κυβέρνησή , θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, κατανάλωση και μεταφορά κάνναβης για ενήλικες. Αυτή η φιλόδοξη και τολμηρή απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην Ευρώπη ότι επιτρέπεται ένα τέτοιο σύστημα για ενήλικες, πράγμα που καθιστά την κάνναβη νόμιμο εμπόρευμα στην περιοχή.

Μετα απο τρία χρόνια , η απόφαση λαμβάνει τελικά ευρεία υποστήριξη των κομμάτων στην κυβέρνηση της Καταλανίας.

Το 2014 εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δημιούργησαν  σειρά κανονισμών για τα κέντρα κάνναβης, αλλά λόγω της έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των ομάδων εργασίας, η ιδέα έχασε γρήγορα τη αρχικη δυναμική της.

Στη συνέχεια, το 2015, μια ομάδα γνωστή ως La Rosa Verda συγκέντρωσε περισσότερες από 56.000 υπογραφές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εγγράφου στο Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 εμπειρογνωμόνων για την κάνναβη. Αυτές περιλαμβάνουν ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, φαρμακολόγους, γιατρούς και πλήθος άλλων.

Τα αποτελέσματα κορυφώθηκαν σε αυτή την ιστορική κίνηση, όπου η καλλιέργεια, η κατανάλωση και η μεταφορά κάνναβης δεν θα ελέγχονται πλέον από τις αρχές.

«Δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι στο ήμισυ», δήλωσε η Alba Verges, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας στο Κοινοβούλιο. Ο Βέργες αναφέρεται στον διάσημο «νόμο με κλειστα ματια» που υπήρχε εδώ και δεκαετίες σε μέρη όπως η Ολλανδία και το Άμστερνταμ, όπου η πώληση κανναβης ήταν νόμιμη, αλλά η καλλιέργεια εξακολουθεί να διευθύνεται από τη μαύρη αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καλλιέργεια  συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την απόφαση ορόσημο από τους Καταλονιους.

Οι νέοι κανονισμοί αναφέρουν ότι τα κλαμπ κάνναβης δεν μπορούν να παράγουν περισσότερα από 150 κιλά ανά έτος. Κάθε καλλιέργεια θα απαιτήσει την απογραφή από  γεωπόνο για να προσδιορίσει εάν το ποσό που καλλιεργείται είναι σύμφωνο με το ποσό που καταναλώνεται για κάθε λέσχη κάνναβης.

Κατά τη μεταφορά της κάνναβης, οι υπεύθυνοι των συλλόγων πρέπει να έχουν έγγραφα που να αναφέρουν λεπτομερώς την αδεια για την καλλιέργεια. Επίσης, πρέπει να είναι γνωστή η ταυτότητα του μεταφορέα, ο προορισμός του τόπου όπου πηγαίνει, η ημερομηνία, η ποσότητα και ο τύπος του προϊόντος. Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διανομή.

Παρόλο που αυτοί οι νέοι κανονισμοί είναι προς όφελος των καταλανών που απολαμβάνουν κάνναβη, ο τουρισμός κανναβης δεν επιτρέπεται. Λόγω αυτού του κανονισμού, οι νέοι κανόνες θα προβλέπουν ότι όποιος υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε λέσχη κάνναβης θα χρειαστεί να περιμένει 15 ημέρες μέχρι να συμμετάσχει στην καλλιέργεια της κανναβης του συλλόγου.

Οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 21 ετών μπορεί να αγοράσει μέχρι και 60 γραμμάρια το μήνα και όσοι είναι μεταξύ 18-21 επιτρέπονται μόνο 20 γραμμάρια μηνιαίως, αλλά τα ποσά δεν ισχύουν για όσους χρησιμοποιούν κανναβη για ιατρικούς σκοπούς. Επίσης, αυτοί οι νέοι κανονισμοί δεν επιτρέπουν την κατανάλωση οινοπνεύματος στις λέσχες κάνναβης ή βρώσιμα είδη κανναβης οποιουδήποτε αλλου είδους.

Τα κλαμπ κάνναβης της Καταλονίας χαιρετίζουν αυτή την απόφαση και ελπίζουν ότι θα τερματίσει τις συλλήψεις κάνναβης στην περιοχή. «Το μόνο που ζητάμε είναι η νομική ασφάλεια», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης κλαμπ κάνναβης που ζήτησε να μην ταυτοποιηθεί. «Έχουμε εργαστεί για πολλά χρόνια εκτος νομου .»

Η καταλανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτή η νέα απόφαση μπορεί να αμφισβητηθεί στο συνταγματικό δικαστήριο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ισπανίας. Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας δήλωσε δημοσίως ότι η κατανάλωση είναι νομικά  απόφασή του και ότι η Καταλονία έχει το νόμιμο δικαίωμά της να επιτρέψει αυτή τη νομοθεσία.

Η σημασία της Καταλονίας για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης ενηλίκων για τους πολίτες της δεν είναι καθόλου αξιοσημείωτη. Αποτελεί προηγούμενο που αναγνωρίζει τον αποτυχημένο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μια καλύτερη πορεία για τους καταναλωτές κάνναβης στην Ισπανία και ενδεχομένως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά ίσως η Alba Verges το είπε καλύτερα. «Ο νόμος που θα εγκρίνουμε είναι πολύ προχωρημένος και δίνει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Ήρθε η ώρα για μια αλλαγή στυλ όταν πρόκειται για τη θέσπιση νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. »

Συγχαρητήρια Καταλονία!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s