Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Γεωργίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έχουν διαπιστώσει ότι ο συνδυασμός χημειοθεραπείας με κανναβινοειδή μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη λευχαιμία. Αν και οι δοκιμές έγιναν μονο στο χημείο , έδειξαν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσουν την απαιτούμενη δόση για χημειοθεραπεία.
Η ΕΡΓΑΣΙΑ
Πολλες και αυξανόμενες ειναι οι έρευνες που παρουσιάζουν τα οφέλη για την υγεία από την κάνναβη, και συγκεκριμένα τα ενεργά χημικά της όπως τα κανναβινοειδή. Αυτές έχουν καλύψει ποικίλες ασθένειες, και κυρίως αυτές που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η επιληψία, η νόσος του Alzheimer, η άνοια, καθώς και τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος. Μία μελέτη ισχυρίζεται ακόμη ότι η κάνναβη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιστρέψει τη γήρανση. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Γεωργίου του Λονδίνου έχουν βρει οτι τα κανναβινοειδή ίναι αποτελεσματικα στη θεραπεία της λευχαιμίας.
Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορούσε τη χρήση φυτοανανοϊνοειδών – των φυσικά κανναβινοειδών στο φυτό κάνναβης – παράλληλα με τη χημειοθεραπεία. «Τα φυτοταναβινοειδή έχουν αντικαρκινική δράση όταν χρησιμοποιούνται μόνα και ένας αριθμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι συνδυάζεται ευνοϊκά μεταξύ τους σε κύτταρα λευχαιμίας για τη δημιουργία βελτιωμένης δραστηριότητας», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Ογκολογίας.
Αν και οι δοκιμές έγιναν στο εργαστήριο, οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι ο συνδυασμός των φυτοκαναβηνοειδών με χημειοθεραπεία για ασθενείς με λευχαιμία θα μπορούσε να σημαίνει χαμηλότερες δόσεις για τους τελευταίους – μειώνοντας αποτελεσματικά τις παρενέργειες.
ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μελέτες που αφορούν τη κάνναβη, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που αξιώνει η μελέτη με την ψυχαγωγική χρήση του φαρμάκου. «Αυτά τα εκχυλίσματα είναι πολύ συγκεντρωμένα και καθαρισμένα, οπότε η φυτικη κανναβη δεν θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα», ανέφερε ο ερευνητής Wai Liu σε δελτίο τύπου. «Αλλά τα κανναβινοειδή είναι μια πολύ συναρπαστική προοπτική στην ογκολογία, και μελέτες όπως η δική μας χρησιμεύουν για να καθορίσουν τους καλύτερους τρόπους που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μεγιστοποίηση ενός θεραπευτικού αποτελέσματος.»
Με τη συνεχιζόμενη επικράτηση του καρκίνου, η έρευνα για πιθανές θεραπείες έχει γίνει αρκετά δημιουργική τα τελευταία χρόνια. Η γονιδιακή θεραπεία είναι ίσως η πιο δημοφιλής και η άλλη διερευνά τη χρήση νανοσωματιδίων. Το πιο περίεργο από αυτές τις πιθανές θεραπείες είναι η απελευθέρωσης φαρμάκων από τα σπερματοζωάρια. Εν πάση περιπτώσει, για την καταπολέμηση μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, χρειαζόμαστε όλη τη βοήθεια που θα μπορούσαμε να πάρουμε. ειπε