Απο ΚΥΠΕ.Η κάνναβη το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φαρμακό στην Κύπρο . 

Η κάνναβη παραμένει το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο φάρμακο μεταξύ του γενικού πληθυσμού στην Κύπρο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του EMCDDA (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), την οποία παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Αβραμόπουλος, με την Laura d`Arrigo, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και με τον διευθυντή Alexis Goosdeel.
Για την Κύπρο, σύμφωνα με τη μελέτη γενικού πληθυσμού του 2016, περίπου 1 στους 10 ενήλικες ηλικίας 15-64 ετών είχε χρησιμοποιήσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 2014.
Η έκθεση αναφέρει ότι η χρήση κάνναβης παραμένει συγκεντρωμένη στους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15-34 ετών.

 Η μακροπρόθεσμη ανάλυση δείχνει κάποια μείωση της επικράτησης κάνναβης το τελευταίο έτος μεταξύ αυτών των ομάδων από το 2009, με ενδεχόμενη σταθεροποίηση τα τελευταία χρόνια. Η χρήση άλλων παράνομων ουσιών είναι λιγότερο συχνή. Συσχετίζεται έντονα η σχέση μεταξύ φύλου και παράνομης χρήσης ναρκωτικών, ενώ οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά επικράτησης για όλα τα ναρκωτικά. Η μέση ηλικία στην πειραματική χρήση κάνναβης είναι 18-20 χρόνια, η οποία συμπίπτει με υποχρεωτική εγγραφή και απελευθέρωση από την υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς για άντρες.
Η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών επικεντρώνεται επίσης στα άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών, ενώ τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι οι πιο δημοφιλείς ουσίες που αναφέρθηκαν.
Σύνολο, 15,4 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού χάνουν τη ζωή του από τη χρήση και 1,2 άτομα επιμολύνονται από τον ιό HIV.
H έκθεση αναφέρει ότι η Κύπρος ήταν ο τελικός προορισμός όλων των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στη χώρα, προέρχονται από άλλα κράτη μέλη, ενώ η ηρωίνη φθάνει από τις περιοχές που δεν ελέγχονται από τις κυπριακές αρχές.
Οι αεροπορικές μεταφορές παραμένουν η πιο συνηθισμένη διαδρομή για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών στην Κύπρο. Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες φθάνουν κυρίως μέσω των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Το μεγαλύτερο μέρος της φυτικής κάνναβης και του MDMA που κατασχέθηκαν στην Κύπρο το 2015 προέρχονταν από τις Κάτω Χώρες, ενώ η ρητίνη κάνναβης προερχόταν από το Λίβανο, η ηρωίνη από το Αφγανιστάν και η κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική.
Στην ετήσια έκθεση για το σύνολο των εξεταζόμενων χωρών αναδεικνύονται μερικές δυνητικά ανησυχητικές αλλαγές στην αγορά παράνομων οπιοειδών, ήτοι των ουσιών που εξακολουθούν να συνδέονται με υψηλό επίπεδο νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ευρώπη. 

Το EMCDDA επισημαίνει τη συνολική αύξηση των συνδεόμενων με τη χρήση οπιοειδών θανάτων από υπερβολική δόση καθώς και τις αυξανόμενες αναφορές προβλημάτων που συνδέονται με τα φάρμακα υποκατάστασης των οπιοειδών και τα νέα συνθετικά οπιοειδή.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s