Η Γαλλία θα καταργήσει την φυλάκιση για τους χρήστες κάνναβης

Η Γαλλία θα εισαγάγει νέο νόμο μέχρι το τέλος του έτους που θα τερματίσει τους όρους φυλάκισης για τη χρήση κάνναβης, αν και η κατανάλωση της παραμένει ποινικό αδίκημα, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης την Παρασκευή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δεσμεύθηκε να μεταρρυθμίσει τους νόμους για τη χρήση κάνναβης στο μανιφέστο της προεκλογικής του εκστρατείας. Σήμερα οι χρήστες μπορούν αντιμετωπίζουν έως και ένα χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο μέχρι € 3750.

«Πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι 180.000 άνθρωποι παραβιάσαν τους νόμους περί ναρκωτικών. Κατά μέσο όρο, αυτές οι υποθέσεις χρειάζονται έξι ώρες αστυνομικής δουλειάς  και άλλες έξι για τα δικαστικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Christophe Castaner.

«Είναι αποτελεσματικό το σύστημα;» Όχι «, πρόσθεσε. «Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και πάνω απ ‘όλα να απελευθερώσουμε χρόνο για την αστυνομία μας, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο σε βασικά θέματα».

Ωστόσο, ο κ. Castaner τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν θα οδηγήσουν στην αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, υπενθυμίζοντας ότι η Macron δεν επιθυμούσε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση «επειδή η κατανάλωση ναρκωτικών παραμένει σοβαρή και επικίνδυνη για την υγεία».

Ο προκάτοχός του Macron, ο Σοσιαλιστής Francois Hollande αρνήθηκε να εξετάσει την αποποινικοποίηση, γεγονός που έγινε πηγή τριβών στο εσωτερικό του κόμματος του.

Η κίνηση για την απλούστευση της δικαστικής διαδικασίας έγινε δεκτή από τις αστυνομικές ενώσεις.

«Είναι μια καλή ιδέα που λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα και πως έχουν τα πράγματα«, υποστήριξε ο Patrice Ribeiro, της ένωσης αστυνομικών.

«Οι περισσότεροι αστυνομικοί που συλλάβουν έναν χρήστη του λένε να πετάξει την κάνναβη μακριά και στη συνέχεια θα τους αφήσει να προχωρήσουν ελεύθεροι «.

Σύμφωνα με έναν παρατηρητή, το γαλλικό παρατηρητήριο για τη χρήση ναρκωτικών και τον εθισμό, 17 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες το 2014 ανέφεραν ότι είχαν πάρει κάνναβη κάποια στιγμή στη ζωή τους και 700.000 την χρησιμοποιούσαν καθημερινά.

Είναι καιρός να πάρουν παράδειγμα και οι δικοί μας αστυνομικοί και δικαστές

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s