
Οι διαδηλωτές υπέρ της καπνίζουν κάνναβη πριν από μια διαμαρτυρία στο Μοντεβιδέο αυτό το μήνα ζητώντας να επιταχυνθεί η νομιμοποίηση. Φωτογραφία: Miguel Rojo / AFP / Getty Images
Η Alicia Castilla πότιζε τα φυτά στον κήπο της , ένα ήσυχο κυριακάτικο απόγευμα, όταν πέντε περιπολικά της αστυνομίας σκόνταραν έξω από το σπίτι της. Μια ομάδα 14 αξιωματικών «οπλισμένων στα δόντια» εισέβαλαν στην πύλη της και συνέλαβαν την ήπια διανοούμενη 66χρονη. Κατάσχεσαν ό, τι μπορούσαν να βρουν: υπολογιστές, κινητό τηλέφωνο, βιβλία, ακόμη και ένα πιεστικό πορτοκαλίου!! .
Κατασχέθηκαν επίσης τα 29 φυτά κάνναβης που πότιζε και 24 γραμμάρια κάνναβης που βρήκαν στην κατοχή της. Μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου πέρασε το βράδυ με χειροπέδες δεμένες σε ενα πάγκο. «Με αντιμετώπιζαν όπως μια γυναικεία εκδοχή του Pablo Escobar«, δήλωσε η Castilla στον Observer. Όμως καμιά σχέση με τον περίφημο κολομβιανό έμπορο ναρκωτικών που ενέπνευσε τη σειρά Narcos ,η Καστίλα ήταν μια συγγραφέας με γκρίζα μαλλιά της οποίας το βιβλίο Cultura Cannabis είχε γίνει απροσδόκητο μπεστ σέλερ. Όπως και πολλοί 60 χρόνοι Αργεντινοί έτσι και η Καστιλα είχε συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα . Τα κατασχεθέντα φυτά ήταν για προσωπική χρήση. «Ζωγραφίζω για τη κάνναβη και δεν την πουλάω».
Η σύλληψη της Καστίλα το 2011 έστειλε την Ουρουγουάη σε σοκ. Αν και η κατανάλωση ψυχαγωγικών ναρκωτικών ουδέποτε είχε απαγορευτεί σε μια χώρα που υπερηφανεύεται για τους ευρύτατους και φιλελεύθερους θεσμούς της, η καλλιέργεια και η πώλησή της παρέμειναν απαγορευμένες. Η συγγραφέας αντιμετώπισε μεταξύ δύο και 10 ετών πίσω από τα σιδερά
Η φυλάκισή της στη φυλακή των γυναικών στην πόλη Canelones έγινε είδηση για ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. «Ήταν σαν να πήγα για ύπνο μέσα σε ένα βρόμικο λάκκο με κατσαρίδες να περνούν πάνω από το κρεβάτι, αρουραίοι σε μέγεθος κουνελιών μεσα στα μπάνια και πολλα αλλα. »
Η Καστίλια συνειδητοποίησε ότι έγινε εθνική διασημότητα όταν οι συντρόφισσες της έσπευσαν σε αυθόρμητο χειροκρότημα κατά την άφιξή της. Η μεγαλύτερη από τις 120 φυλακισμένες εκεί, την ονόμασε «η γιαγιά της φουντας», ένα σύνθημα που γρήγορα τυπώθηκε από τον Τύπο.
Χιλιάδες πολέμησαν για να ζητήσουν την απελευθέρωσή της. Οι διαμαρτυρίες σύντομα έγιναν απαίτηση για την πλήρη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης. «Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ήταν τρελή. Οι νομοθέτες άρχισαν να μου φέρνουν νόμιμους νόμους για τη κάνναβη για να κοιτάξω στη φυλακή «, θυμάται η Castilla, τώρα 72 ετών.
Η φυλάκισή της τριών μηνών (και η μακρά σειρά δοκιμών μέχρι την περάτωση της υπόθεσης από το ανώτατο δικαστήριο της Ουρουγουάης πέρυσι), τελικά δούλεψε. Η καλλιέργεια κάνναβης νομιμοποιήθηκε το 2014 και τον Ιούλιο η Ουρουγουάη θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου η πώληση της είναι νόμιμη σε ολόκληρη την επικράτεια.
«Είναι σημαντικό για την Ουρουγουάη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μιας λογικής ρύθμισης της ψυχαγωγικής κάνναβης«, λέει ο Eduardo Blasina, διευθυντής του πρόσφατα εγκαινιασμένου Μουσείου Κάνναβης, που βρίσκεται σε μια μεγάλη χρωματιστή ιδιοκτησία στην παλιά γειτονιά του Παλέρμο της πρωτεύουσας της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο.
«Ο νόμος παρέχει στους καταναλωτές πρόσβαση σε πιστοποιημένη, ανόθευτη κάνναβη«, λέει η Blasina. «Ο πόλεμος της Νότιας Αμερικής κατά των ναρκωτικών ήταν παράλογος, με καταστροφικά αποτελέσματα ανεξάρτητα από τους δείκτες που θεωρείτε, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης. Αν η εμπειρία της Ουρουγουάης αποδειχθεί θετική, θα είναι ευκολότερο για άλλες χώρες, όπως η Κολομβία ή το Μεξικό, που έχουν βρεθεί σε τεράστια προβλήματα με ισχυρά καρτέλ, να βρουν μια καλύτερη λύση από την καταστροφική που έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής.
Για τη Λάουρα Μάρκο, μια από της πιο δραστήριους στην εκστρατεία για νομιμοποίηση, η ώρα ήταν ήταν καθοριστική. Η μοναδική ιστορία της Ουρουγουάης, που δεν έχει απαγορεύσει ποτέ την κατανάλωση οποιουδήποτε φαρμάκου, ξανά χάραζενέα παγκόσμια πορεία . «Βρήκαμε αυτή τη γκρίζα περιοχή στο νόμο όπου η κατανάλωση ήταν νόμιμη, αλλά η καλλιέργεια δεν ήταν, έτσι κάθε φορά που ένας καλλιεργητής κάνναβης κρατωνταν φυλακισμένος, ενίσχυε το μήνυμα ότι ο μόνοςτροπος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια νομική ουσία ήταν στην παράνομη αγορά. »
Αλλά δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι «Είμαι ευτυχής γιατί τώρα μπορείτε να φυτέψετε χωρίς να πάτε στη φυλακή», λέει ο Juan Manuel Varela, ο 28χρονος διευθυντής του MDAR (ακρωνύμιο ισπανικής γλώσσας για υψηλής ποιότητας κάνναβης), ένα από τα κλαμπ κάνναβης που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.
«Αλλά όπως πολλά πράγματα στην Ουρουγουάη, ο νέος νόμος είναι μια καλή ιδέα που εφαρμόζεται άσχημα».
Οι ακτιβιστές της κάνναβης, όπως η Βαρέλα και η Καστίλλη, είναι αναστατωμένοι που ο νέος νόμος υπολείπεται της πλήρους νομιμοποίησης. Οι εγχώριοι καλλιεργητές υποχρεούνται να εγγραφούν στην κυβέρνηση για άδεια που τους χορηγεί έξι μονάδες και οι λέσχες κάνναβης, όπως οι κάτοχοι κάνναβης, απαιτούν άδειες για μέγιστο αριθμό 45 μελών τα οποία επιτρέπεται να αποσύρουν μόνο 40 γραμμάρια ανά μήνα από την καλλιέργεια του συλλόγου.
Το πιο αμφιλεγόμενο από όλα, όταν ο νόμος τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Ιούλιο, η νόμιμη κάνναβη θα είναι διαθέσιμη μόνο στα φαρμακεία. Αν και η τιμή θα είναι πολύ προσιτή, μόνο 1,30 δολάριο ανά γραμμάριο σε σύγκριση με 3 δολάρια στο δρόμο, οι καταναλωτές πρέπει πρώτα να εγγραφούν σε αρχείο στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα πρέπει να περάσουν από ψηφιακή ανίχνευση αντιχείρων για να αποσύρουν το εβδομαδιαίο μέγιστο των 10g.
Η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικές προφυλάξεις για να αποτρέψει το αρχείο να πέσει σε λάθος χέρια εξαιτίας των δεδομένων. Οι φαρμακοποιοί δεν θα λαμβάνουν το όνομα του πελάτη που σχετίζεται με κάθε σάρωση αντιχείρων. Μόνο τα ποσά των γραμμαρίων που είναι ακόμη διαθέσιμα από την ποσόστωση κάθε πελάτη θα εμφανίζονται στην οθόνη του φαρμακείου. Επιπρόσθετα, μόνο επτά μέλη της κυβέρνησης θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες μητρώο και τρεις από αυτούς θα πρέπει να παρευρίσκονται ταυτόχρονα για να ανακτήσουν οποιεσδήποτε ονόματα από αυτό.
«Είναι σαν ένα αρχείο αστυνομίας για τους καλλιεργητές και καταναλωτές», λέει ο Daniel Vidart, ένας άλλος ακτιβιστής και συντάκτης που συναντήθηκε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Καστίλα λίγο πριν την απελευθέρωσή της από τη φυλακή πριν από έξι χρόνια

.
Ο εντυπωσιακά πικραμενος 96χρονος είναι προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης, Χοσέ Πέπε Μουζίκι, ο οποίος εισήγαγε μια σειρά φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του για την περίοδο 2010-2015, συμπεριλαμβανομένων των γάμων ομοφυλοφίλων, των αμβλώσεων και την ελεγχόμενη κάνναβη .
Ο Βιτάρτ επικρίνει ιδιαίτερα τον νόμο της κάνναβη του φίλου του. «Αυτός ο νόμος πραγματικά στιγματίζει τη κάνναβη περισσότερο από ό, τι νομιμοποιεί», λέει ο Vidart, κρατώντας το χέρι της συζύγου του Castilla. «Γιατί πρέπει να υπάρχει αρχείο καταναλωτών κάνναβης και όχι για τους καταναλωτές αλκοόλ; Το αλκοόλ είναι πολύ πιο θανατηφόρο . Αυτός ο νόμος εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι καπνιστές κάνναβης είναι τόσο επικίνδυνοι που πρέπει να υπολογίζονται από την κυβέρνηση. Και ένα αρχείο είναι περισσότερο ή λιγότερο ασφαλές όσο έχετε μια δημοκρατική κυβέρνηση, αλλά θα μπορούσε να γίνει ένα όπλο ενάντια στους καταναλωτές εάν αλλάξει η πολιτική διάθεση ».
Το αρχείο άνοιξε στις αρχές Μαΐου. Μέχρι στιγμής, περίπου 3.500 άνθρωποι (από πληθυσμό της Ουρουγουάης 3.4 εκατομμύρια) έχουν υπογράψει επάνω για να αγοράσουν κάνναβη στα φαρμακεία. Επιπλέον, από το 2014 περίπου 6700 έχουν εγγραφεί ως καλλιεργητές και έχουν δημιουργηθεί 57 κλαμπ κάνναβης, σύμφωνα με το κυβερνητικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Ελέγχου .
Παρά την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι πωλήσεις μοιάζουν πιθανό να ξεκινήσουν αργά. «Μόνο 30 από τα 1.000 φαρμακεία της χώρας έχουν υπογράψει μέχρι τώρα για να πουλήσουν κάνναβη «, λέει ο Alejandro Antalich, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ουρουγουάιων φαρμακείων.
«Η κοινωνία μας κάποτε μπορεί να είναι συντηρητική, ανθεκτική στην αλλαγή, έτσι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα και πολλοί φαρμακοποιοί περιμένουν να δουν πώς λειτουργεί το σύστημα πριν την εγγραφή τους για πώληση. Υπάρχει επίσης ο φόβος των αντιποίνων εναντίον των φαρμακείων από τους εμπόρους ναρκωτικών που αναστατώνουν την απώλεια των πελατών τους ».
Η Καστίλα έχει επίσης μικτά συναισθήματα σχετικά με το νέο νόμο. «Θα ήθελα να δω την πλήρη ελευθερία να φυτεύεις στο σπίτι», λέει.
Σε ερώτηση αν έχει εγγραφεί για να φυτέψει ή να αγοράσει. «Όχι, δεν έχω.» Ακόμα μεγαλώνετε φυτά στο σπίτι; «Ναι, .» Δεν φοβάται ότι θα παραβιάσει το νέο νόμος; «Δεν νομίζω ότι θα τολμούσαν να έρθει σε μένα και πάλι», λέει η Καστίλα με μια λάμψη στα μάτια της.