Ένας αθώος στη φυλακή

By Πέτρος Ευδόκας

Όχι δεν πρόκειται για διήγημα μέσα από τα μπουντρούμια της γαλλικής λογοτεχνίας του 16ου αιώνος. Αφορά ένα συμπατριώτη μας στην Κύπρο του 21ου αιώνος που καταδικάστηκε στη φυλακή για ένα μη-έγκλημα, για ένα «έγκλημα» χωρίς θύματα.

Ο Φώτης Ανδρέου, ένας αγνός και αθώος βιοπαλαιστής, οικογενειάρχης, γεωργός Κλωστικής Κάνναβης από το Αυγόρου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για την κατοχή ΝΟΜΙΜΗΣ Κλωστικής Κάνναβης που την εισήγαγε από το εξωτερικό: βρίσκεται στη φυλακή για ένα προϊόν που κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο σε όλο τον Δυτικό κόσμο.

Οι δικαστές απέρριψαν την ανάλυση του Κρατικού Χημείου που αποδεικνύει ότι είναι Κλωστική Κάνναβις, απέρριψαν κάθε επιστημονική μαρτυρία που εξηγεί ότι αυτή η παρτίδα Κάνναβις είναι ΑΔΡΑΝΗΣ και ΑΧΡΗΣΤΗ για ψυχαγωγικούς σκοπούς ή για σκοπούς λαθρεμπορίου, και ΑΠΗΓΟΡΕΥΣΑΝ στον δικηγόρο του να αναφέρεται στην Κάνναβη αυτή ως Κλωστική. Οι τρεις δικαστές του Κακουργιοδικείου Λάρνακος που έκριναν, αποφάσισαν και συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο ονομάζονται: κα Στάλω Χατζηγιάννη, Πρόεδρος, κος Μιχάλης Αμπίζας και κα Αλεξάνδρα Λυκούργου, Ανώτεροι Επαρχιακοί Δικαστές.

Η Πρόεδρος κα Στάλω Χατζηγιάννη κατά τη διάρκεια της δίκης έκαμε πολύ φανερή την πρόθεση της να δικάσει τον Φώτη ωσάν να πρόκειται περί «εμπόρου ναρκωτικών». Διέκοπτε διαρκώς τον δικηγόρο Υπεράσπισης Βασίλη Κωνσταντίνου, υπέβαλε εμβόλιμα αμέτρητα θεωρήματα, σοφιστείες, αντιρρήσεις και παγίδες προσπαθώντας να παρασύρει σε συζητήσεις εκτός θέματος, αγνόησε ΟΛΑ τα νομικά επιχειρήματα της Υπεράσπισης, και τέλος, απείλησε τον ευγενέστατο δικηγόρο ότι «αγγίζει τα όρια της περιφρόνησης δικαστηρίου».

Ο Φώτης ήδη βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές. Εκτίει την ποινή του, ενώ ετοιμάζεται για έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το μέγεθος αυτής της αδικίας είναι απροσμέτρητο: ο νόμος με βάση τον οποίο κατηγορήθηκε ο Φώτης Ανδρέου ήταν άκυρος κατά την συγκεκριμένη περίοδο, λόγω της μη-εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή – πράμα που η Υπεράσπιση υπέδειξε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης. Η νομοθεσία – κατόπιν πιέσεων του Κινήματος Νομιμοποίησης της Κάνναβης – άλλαξε κατά την διάρκεια της δίκης!

Υπήρξε παραβίαση οποιουδήποτε νόμου;

Υπενθυμίζουμε ότι η περιεκτικότητα κάθε παρτίδας της Κλωστικής Κάνναβης σε Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι εκείνο που μετριέται έτσι ώστε να κριθεί αν η παρτίδα υφίσταται εντός του ορίου που καθορίζει ο νόμος. Σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η περιεκτικότητα μέχρι 0,30% είναι νόμιμη για κατοχή και προσωπική χρήση. Επιπλέον ο νόμος λέει ότι για εμπορική επεξεργασία, πώληση, κλπ. η Κλωστική Κάνναβις πρέπει να έχει περιεκτικότητα κάτω από 0,20%.

Οι μετρήσεις του Κρατικού Χημείου έδειξαν ότι ο Φώτης είχε στην κατοχή του 18 γραμμάρια Κλωστικής Κάνναβης της οποίας η περιεκτικότητα σε Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) υπερβαίνει το 0,30% κατά 7 δεκάκις χιλιοστά, δηλαδή ήταν 0,37%. Αυτή η ποσότητα σύμφωνα με την επιστήμη είναι ΑΔΡΑΝΗΣ και ΑΧΡΗΣΤΗ για ψυχαγωγικούς σκοπούς ή για σκοπούς λαθρεμπορίου, και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (και από τον Απρίλιο και σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία), και αν συντρέχουν κάποιοι παράγοντες, απλώς καταστρέφεται με διαταγή Επιθεωρητού του Υπουργείου Γεωργίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας είναι η Αρμόδια Αρχή για τέτοια περιστατικά, και ο νόμος λέει καθαρά ότι δεν εμπλέκονται ούτε Αστυνομία ούτε Δικαστήρια παρά μόνον αν επανειλημμένα δεν υπάρξει συμμόρφωση σε διαταγή της Αρμόδιας Αρχής.

Στο δικαστήριο υπεβλήθη επιστημονική μαρτυρία που εξηγεί ότι με την αποξήρανση, την θέρμανση και συμπίεση, η περιεκτικότητα της Κλωστικής Κάνναβης αυξάνεται, και ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το γνωρίζει αυτό ούτε η εταιρεία που το πούλησε, ούτε ο αγοραστής. Ούτε καν το Κρατικό Χημείο μέχρι πέρσι, 2015, δεν είχε μηχανήματα ικανά να μετρήσουν μια τόσο λεπτή διαφορά (σε δεκάκις χιλιοστά της περιεκτικότητος).

Τι παραλογισμός είναι αυτός;

Ο Φώτης δικάστηκε με βάση ένα κυπριακό νόμο που ήταν έκνομος, για μια πράξη που σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι νόμιμη. Τώρα που άλλαξε ο νόμος και στην Κύπρο, η πράξη του (κατοχή Κλωστικής Κάνναβης με αυξημένη περιεκτικότητα) εμπίπτει στις διοικητικές εξουσίες του Υπουργείου Γεωργίας χωρίς να τίθενται θέματα ποινικού δικαίου. Και όμως, ενώ το Κράτος είναι που παρανομούσε, ο Φώτης κατέληξε στη φυλακή!

Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος δικάστηκε και καταδικάστηκε διότι το ίδιο το Κράτος παρανομούσε! Επιπλέον, αν επρόκειτο να εφαρμοστεί ο τρέχων νόμος για την υπόθεση, ο γεωργός απλώς μπορεί να ελάμβανε μια γραπτή διαταγή να καταστρέψει τα 28 γραμμάρια Κλωστικής Κάνναβης, χωρίς να υπεισέρχεται θέμα σύλληψης, κατηγορίας, δίκης ή φυλάκισης.

Ο Φώτης αγόρασε και κατείχε Κλωστική Κάνναβη που πωλείται ως τσάι. Το εμπορικό προϊόν ήλθε συσκευασμένο, και συνοδευόμενο από χημική ανάλυση που πιστοποιεί την νομιμότητα του. Όντας αδειούχος και εγγεγραμμένος γεωργός της Κλωστικής Κάνναβης, σε μερικούς μήνες ο Φώτης θα παράγει στο χωράφι του ακριβώς το ίδιο προϊόν το οποίο θα αξιοποιείται και θα πωλείται νόμιμα, όπως και αυτό που αγόρασε ο ίδιος από το εξωτερικό.

Η παρούσα φαύλη και μεσαιωνική κατάσταση με τα δικαστήρια μας, αφόρητη και αποπνικτική, δεν λέει να υποχωρήσει. Οι δικαστές με στόμφο και αλαζονεία επιδεικνύουν την άγνοια τους και στέλνουν τον κόσμο φυλακή για κατά φαντασίαν εγκλήματα που μόνο στο δικό τους αραχνιασμένο μυαλό υπάρχουν. Η Πρόεδρος του δικαστηρίου κα Στάλω Χατζηγιάννη μάλιστα συνόδευσε την ανάγνωση της καταδίκης του Φώτη με ομιλία όπου μεταξύ άλλων μας είπε: «σε υποθέσεις ναρκωτικών πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές επειδή τα ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα που πλήττει την υλική και ηθική ευημερία του ανθρώπου και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στην εξαθλίωση και στον θάνατο

Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον Φώτη για αυτή την άθλια και άδικη κατάσταση που του επιβλήθηκε, και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το πόσον σκληρό είναι το σύστημα «δικαιοσύνης» που βρίσκεται ενώπιον μας, βυθισμένο σε απερίγραπτο σκοταδισμό, ορκισμένο και αφοσιωμένο να μας επιβάλλει έμπρακτα την Κρατική Τρομοκρατία και απείρου μεγέθους παραλογισμό.

Θέλουμε να δούμε τον Φώτη ελεύθερο!

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

πηγη http://cyprus.indymedia.org/node/5060

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s