Κάνναβη, η θαυματουργή


Η κάνναβη έχει συνοδεύσει την ανθρωπότητα σχεδόν σε όλη την ιστορία της.
Η πιο αρχαία ανακάλυψη είναι ένα χειρόγραφο από κάνναβη πριν από 9.000 χρόνια στην περιοχη της τωρα Τουρκίας.
Η πρώτη Βίβλος του Γουτεμβέργιου εκδόθηκε σε χαρτί κάνναβης.
Τα πανιά και τα σχοινιά των καραβιών του Χριστόφορου Κολόμβου ήταν από κάνναβη.
Η διακύρηξη της αμερικάνικης ανεξαρτησίας διατυπώθηκε σε χαρτί κάνναβης.
Ο Χένρι Φόρντ το 1947 σχεδίασε το πιο οικολογικό αυτοκίνητο στον κόσμο : κατασκευασμένο από ίνες κυτταρίνης βιοδιασπώμενες και προερχόμενες από κάνναβη και τροφοδοτούμενο από αιθανόλη κάνναβης.
Ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε σε καμβά από κάνναβη. Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα.
Στην Ιταλία υπήρχε μια δυνατή βιομηχανική παράδοση συνδεόμενη με το φυτό, αν σκεφτούμε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄30 οι ιταλοί παραγωγοί ήταν οι πρώτοι λόγω ποιότητας του προϊόντος και δεύτεροι λόγω ποσότητας, μετά τη Ρωσία.
mat2
Η εξαφάνιση του φυτού σε παγκόσμιο επίπεδο (ή περίπου) οφείλεται στην τότε ανερχόμενη βιομηχανία πετρελαίου, με όλα τα οικονομικά συμφέροντα να πηγάζουν από την πιο μεγάλη απάτη της ιστορίας, ή αλλιώς την παραμέριση της κάνναβης-μαριχουάνας. Ένα μποϊκοτάζ μελετημένο στην κάθε λεπτομέρια, ένα ψέμμα βιβλικού μεγέθους, το οποίο οριστικοποιήθηκε με νόμο του 1937, ο οποίος ,εκ των πραγμάτων, έκανε να εξαφανιστεί το φυτό από προσώπου γης για μισό αιώνα.
Σήμερα ξαναζούμε την ανακάλυψή του και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά: Φτάνει να σκεφτούμε ότι ό,τι φτιάχνεται από πετρέλαιο και δέντρα μπορεί να φτιαχτεί κι από κάνναβη. Γενικότερα πρόκειται για μια καλλιέργεια που δεν απαιτεί φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα αλλά μόνο λίγη φροντίδα και νερό. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της, η κάνναβη απορροφά 4 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα δέντρα. Είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να εισέλθει στους αγροτικούς κύκλους ενώ αποτελεί σημαντική τροφή για το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται.
Πέραν της πιθανότητας να μετατραπεί σε χαρτί, μπορεί να γίνει ξύλο , κόντρα πλακέ και πέλλετ, χωρίς να συμβάλει στην αποψίλωση των δασών.
mat3
Ένας από τους τομείς που κερδίζει έδαφος αυτήν την περίοδο είναι εκείνος των τροφίμων δεδομένου ότι από τους σπόρους κάνναβης παίρνουμε λάδι και αλεύρι που είναι κάτι περισσότερο από απλές τροφές. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε λιπαρά Ω3 και Ω6 από τη συνιστώμενη αναλογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποτελούν ένα <εμβόλιο διατροφικό> , διότι προστατεύουν τον οργανισμό, αν καταναλώνονται σε βάθος χρόνου. Ο σπόρος της κάνναβης είναι η φυτική τροφή με την πιο υψηλή διατροφική αξία στον κόσμο.
Το λάδι από την άλλη εκπροσωπεί μία τέλεια βάση από την οποία οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει ολοκληρωμένες κατηγορίες προϊόντων ομορφιάς: από σαπούνια μέχρι αφρόλουτρα και κρέμες για κάθε ανάγκη.Τα προϊόντα εκμεταλλεύονται τα αντιοξειδωτικά του φυτού τα οποία βοηθάνε το δέρμα σε περίπτωση ερεθισμού και κοκκινίσματος.
Όλα τα παραπάνω, είτε προϊόντα ομορφιάς είτε διατροφής, βρίσκονται σε πολλά ράφια σε δεκάδες μαγαζιά της Ιταλίας και φυσικά στο διαδίκτυο.
Περνάμε, έπειτα, στη βιοαρχιτεκτονική, όπου η κάναβη γίνεται το τέλειο υλικό , αναμεμειγμένο με ασβέστη , για μονώσεις, σοφίτες , οικολογικά βερνίκια. Εκτός του ότι μπορεί να φτιαχτούν τούβλα βιοδιασπώμενα χτίζοντας σπίτια τα οποία <αναπνέουν>, καθώς αφήνουν να φύγει ο αέρας και η υγρασία διατηρώντας έτσι το περιβάλλον ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξοικονόμηση της ενέργειας. Στην Μπισέλιε, στην Πούλια, χτίστηκε πρόσφατα το πρώτο κτιριακό σύμπλεγμα στην Ευρώπη από ασβέστη και κάνναβη.
mat4
Όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες και οικοδομικές επιχειρήσεις τη χρησιμοποιούν και ανακαλύπτουν τις ατελείωτες ποιότητές της.
Η κάνναβη μπορεί να προσφέρει μία πολύ δυνατή ίνα για τη δημιουργία υφασμάτων, σχοινιά και τέλειες κλωστές για ρούχα ανθεκτικά και φυσικά, ενώ αν επεξεργαστεί με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να γίνει βιομάζα ή βιοκαύσιμο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Τέλος, από την κυτταρίνη του φυτού μέσω μιάς διαδικασίας πολυμερισμού παράγονται βιοδιασπώμενα πλαστικά με κατεύθυνση τις συσκευασίες και τη μόνωση.
mat5
Το τελευταίο θέμα αυτού του κατά τα άλλα δαιμονοποιημένου φυτού είναι η ικανότητα φυτο – αποκατάστασης, δηλαδή να αφαιρεί από το μολυσμένο έδαφος ρυπαντικούς παράγοντες, όπως βαρέα μέταλλα. Στην Ιταλία , με τις περιοχές γεμάτες από απόβλητα , θαμμένα χωρίς έλεγχο κάτω από ένα έδαφος από το οποίο θα πάρουμε καρπούς , μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μία καλλιέργεια , μπορεί να γίνει μια πολιτιστική επανάσταση . Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία πειραματική καλλιέργεια στο Terra dei Fuochi campana, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να καθαρίσει τη γη .
Για όποιον ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στο θέμα, προτείνω να επισκεφτεί τη σελίδα http://www.canapaindustriale.it

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι σήμερα στην Ιταλία είναι νόμιμη η καλλιέργεια κάνναβης : αρκεί να επιλέξετε από τις ειδικές ποικιλίες που εγγυώνται την ανάπτυξη των φυτών με την αξία της THC ( το ενεργό συστατικό) λιγότερο από το 0,2 % ( 0,6 % εάν εγκριθεί με το νέο νόμο ) . Εκείνη πάνω από αυτό το όριο έχει ψυχοδραστικές συνέπειες και στην Ιταλία εξακολουθούν να είναι παράνομες , παρά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ( αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία – πληροφορίες και ειδήσεις στο http://www.cannabisterapeutica.info ) .
Στο μέλλον του πλανήτη μας μπορεί να υπάρχει μια μορφή ανάπτυξης που να φέρνει πλούτο τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον του και η κάνναβη είναι η απόδειξη. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία είναι ασταμάτητη και αυτό το φτυτό θα είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του πλανήτη μας κατά τα επόμενα χρόνια .

Έχουμε ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε σχετικά με αυτό , αλλά σήμερα , σύμφωνα με όσα συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το άρθρο , μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι είναι ένα φυτό θαύμα , άξιο του σεβασμού μας και πάνω απ’ όλα της ευγνωμοσύνης μας.

Πηγη

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s