Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της κάνναβης μετά από ένα πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις εθισμό στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Ο εξέχων Ιρανός αξιωματούχος, Saeed Sefatian, επικεφαλής της ομάδας για τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών , πρότεινε τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης σαν μια κίνηση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας αποτυχίας του Ιράν στο να ελέγξει το πρόβλημα .
Η ώρα για αλλαγή έχει έρθει είπε ο Saeed . Πρεπε η πολιτεία να αρχίσει διαχειρίζεται όλους τους τομείς σχετικά με την κάνναβη , δηλαδή την καλλιέργεια, παραγωγή, προμήθεια και κατανάλωση.
Αντί την καταπολέμηση ο Sefatian πρότεινε μια άλλη κατεύθυνση: επανεισαγωγή της καλλιέργειας των φυτών, όπως η παπαρούνα και η κάνναβη υπό την εποπτεία του κράτους. Η νομιμοποίηση χρήσης της κάνναβης και οπίου υπό συγκεκριμένες συνθήκες για παράδειγμα, μόνο σε ιδιωτικούς χώρους και το όπιο, όπως είπε μόνο για τα άτομα πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Το τελευταίο, ιδίως, θυμίζει νομούς προ-1979 πριν την επανάσταση της φαρμακευτικής αγωγής χαπιών όπου το όπιο ήταν δωρεάν με κουπόνια σε όλους τους εγγεγραμμένους χρήστες του οπίου πάνω από την ηλικία των 50. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει ήδη τη συνταγογράφηση του οπίου στους χρήστες ναρκωτικών εγγεγραμμένους στα κρατικά κέντρα εθισμού.
Η κάνναβη και το όπιο είναι και τα δύο ενδημικά φυτά που είχαν ιστορική παρουσία στο Ιράν. Ο τρόπος που αυτή η νέα στρατηγική έναντι της χρήσης ναρκωτικών θα πάρει μορφή, θα είναι μετά από μια συνολική συζήτηση για την πολιτική του Ιράν για τα ναρκωτικά, τον εθισμό, την καταπολέμηση των ναρκωτικών και των εμπειρογνωμόνων της κοινωνικής πολιτικής .
Δεν φαίνεται όμως να είναι ομαλή η εξέλιξη του σχέδιου και, μάλιστα, τα εμπόδια είναι πολλά Συντηρητικοί πολιτικοί τονίζουν ότι η χρήση ναρκωτικών είναι θεμελιωδώς ποινικό αδίκημα και πρέπει να κατασταλεί, ένα πολύ παρόμοιο επιχείρημα που προέβαλαν οι υποστηρικτές της απαγόρευσης στις ΗΠΑ. Πολλοί στην ιατρική κοινότητα πιστεύουν ότι τα φάρμακα θα πρέπει να είναι παράνομη λόγω της πιθανότητας πρόκλησης βλάβης.Τα πλεονεκτήματα της νέας διαδικασίας νομιμοποίησης υπερτερούν των κινδύνων του.
Ριζοσπαστική μοντέλο
Αν το Ιράν ήταν σε θέση να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ενάντια στην κάνναβη και το όπιο, ο πληθυσμός των φυλακών θα μειωνόταν σημαντικά (δεδομένου ότι στην τρέχουσα κατάσταση, περίπου 60-70% των κρατουμένων είναι επιφορτισμένοι με αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά). Το κράτος θα αποκτούσε πρόσβαση σε νέες πηγες οικονομικών πόρων – μέσα από την παραγωγή και την πώληση – τα οποία είναι σήμερα ο χλοοτάπητας των μεγάλων εγκληματικών δικτύων. Ο γεωργικός τομέας θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια της κάνναβης και οπίου και η γη είναι η καταλληλότερη για τις καλλιέργειες αυτές.
Νέα χρηματοδοτικά μέσα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού. Η χρήση σκληρότερων ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη, κατά την τελευταία δεκαετία είναι το πραγματικό πρόβλημα. Οι νέες μεταρρυθμίσεις για την κάνναβη και οπίου θα μπορούσε να αποθαρρύνει την χρήση τους.
Νέοι πόροι θα μπορούσαν να επενδυθούν στην ανάπτυξη των υποδομών, τη δημιουργία απασχόλησης και του τουρισμού ιδίως σε παραμεθόριες περιοχές.
Αυτό που είναι ίσως πιο σημαντικό σε αυτή τη συζήτηση είναι η ευκαιρία για την πολιτική τάξη και το κοινό για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών όχι όμως μέσα από το πανταχού στερεότυπο του εθισμένου και του εξαρτημένου. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει επίσης μια ευκαιρία για μια διαφοροποιημένη πολιτική στην οποία η ψυχαγωγική χρήση – που είναι ανεξάρτητα από την απαγόρευση, αχαλίνωτη – δεν συνιστά αξιόποινη πράξη και να τιμωρούνται. Αυτό δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα του Ιράν με τα ναρκωτικά και τον εθισμό, αλλά ενδεχομένως θα ανοίξει ένα χώρο για την ολοκληρωμένη και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τους στόχους και τα μέσα του ελέγχου των ναρκωτικών.
Αν είναι επιτυχής, το Ιράν θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οποίες έχουν ή θα γίνουν μάρτυρες πιθανώς αύξησης των επιπέδων χρήσης ναρκωτικών.
πηγη
http://yournewswire.com/iran-is-about-to-legalise-cannabis/