ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ. Νεα και για την Ιατρικη χρηση κανναβης στην Κυπρο.

Αν και δεν συμφωνούμαι με την τελική πρόταση στην νέα νομοθεσία για την βιομηχανική χρήση τουλάχιστον βλέπουμε την κάνναβη να είναι πλέον μέρος της καθημερινής ειδησιογραφίας . Ελπίζουμε σύντομα και μέρος της καθημερινότητας .

Παρακάτω ένα άρθρο  που δημοσιεύτηκε χθες στον Πολίτη

farmaoΕξελίξεις και για την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς θα πρέπει να αναμένονται εντός του 2016, ενώ για την κλωστική κάνναβη τα νεότερα αναμένονται νωρίτερα αφού το σχετικό νομοσχέδιο έχει πάρει την τελική του μορφή και οδηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π», ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης αποκάλυψε ότι το υπουργείο του εισήλθε στη διαδικασία ετοιμασίας προσχεδίου για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, ενώ για το νομοσχέδιο για την κλωστική κάνναβη επιβεβαίωσε πληροφορία ότι θα βρίσκεται για έγκριση στη συνεδρία του Υπουργικού της 26ης Αυγούστου. Νοείται ότι αμέσως μετά το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να συζητηθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Κληθείς ο κ. Κουγιάλης να πει γιατί το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη θα τύχει επεξεργασίας από το υπουργείο του και όχι από το υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι το μέρος που αφορά τους όρους για την καλλιέργεια και την επεξεργασία βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Γεωργίας, ενώ το υπουργείο Υγείας θα έχει εμπλοκή στο σκέλος που αφορά τη διάθεση κ.λπ. Πάντως ο υπουργός έσπευσε να σημειώσει ότι η καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς θα διέπεται από αυστηρούς όρους επειδή η περιεκτικότητα σε THC χρειάζεται να είναι ίσως και υψηλότερη από αυτήν που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αντίθετα η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC είναι σχεδόν μηδαμινή και δεν προσφέρεται κατ’ ουδένα λόγο για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Οι ιδιότητες
Είναι αξιοσημείωτο ότι από την κλωστική κάνναβη (από τις ίνες δηλαδή του φυτού) μπορούν να παραχθούν περισσότερα από 25.000 διαφορετικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία υφαντά και χαρτί μέχρι βαφές, ομπρέλες, καραβόπανα, υλικά μονώσεων, μοριοσανίδες και ένα σωρό άλλα. Ακόμα το έλαιο της κλωστικής κάνναβης χρησιμεύει για την κατασκευή σαπουνιών και καλλυντικών καθώς και για κτηνοτροφές, βελτιωτικά εδάφους και βερνίκια, ενώ ο πολτός της βιομηχανικής κάνναβης χρησιμεύει και ως καύσιμη ύλη. Τουλάχιστον 40 ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης έχουν λάβει έγκριση από την ΕΕ και καλλιεργούνται σήμερα, μεταξύ άλλων, σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία, ενώ η Κύπρος ουσιαστικά παρανομεί αφού έπρεπε ήδη να είχε εναρμονιστεί με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Δεδομένων όλων των πιο πάνω, η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης θα μπορούσε να ανοίξει έναν νέο ορίζοντα για όσους ψάχνουν ευκαιρία για επαγγελματική δραστηριοποίηση.

Για την ιατρική κάνναβη, άπειρες έρευνες και επιστημονικά συγγράμματα πιστοποιούν ότι βοηθά στην ανακούφιση των ασθενών με κατά πλάκας σκλήρυνση και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους, ανακουφίζει τους καρκινοπαθείς που έχουν υποστεί χημειοθεραπεία, βοηθά γενικότερα στους χρόνιους πόνους, ενώ χρησιμεύει και στους ασθενείς με ανορεξία και επιληψία. Και το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που είχε υποβληθεί από τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη τον περασμένο Φεβρουάριο, παραδέχθηκε ότι η ιατρική κάνναβη βοηθά στην ανακούφιση από τις παραπάνω ασθένειες.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την κλωστική κάνναβη είναι μακροσκελές και καταρχήν καθορίζει ότι η περιεκτικότητα των σπόρων σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,2%. Οι σπόροι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον «Κοινό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών» -βάσει του άρθρου 17 της Οδηγίας 2002/53/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρώπης- των οποίων οι ετικέτες θα πρέπει να φυλάγονται για περίοδο τουλάχιστον 3 ετών, εκτός και εάν αυτές έχουν υποβληθεί στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).
Η συγκομιδή της κάνναβης θα μπορεί να αρχίσει μόνο μετά από άδεια από το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η ελάχιστη έκταση του αγροτεμαχίου δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από την έκταση που εκάστοτε καθορίζεται ως ελάχιστη για ένα μεμονωμένο αγροτεμάχιο για σκοπούς άμεσων πληρωμών. Σημειώνεται εδώ ότι, όπως μας ενημέρωσε παλαιότερα ο επίτροπος του ΚΟΑΠ Κώστας Πετρίδης, ο οργανισμός υποχρεούται να παραχωρεί επιδότηση για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, η οποία ανέρχεται στα 45 ευρώ ανά δεκάριο.
Ο παραγωγός ή και ο προμηθευτής πρέπει να υποβάλει γνωστοποίηση άφιξης σπόρων κλωστικής κάνναβης στη Δημοκρατία τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από την άφιξη, οι πληροφορίες για την αγορά, εισαγωγή και παραγωγή πρέπει να διατηρούνται για τουλάχιστον 2 χρόνια, ενώ γενικότερα για κάθε σχεδόν ενέργεια θα πρέπει να ενημερώνεται η αρμόδια αρχή.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

19/08/2015 – 15:00 (Τελευταία Ενημέρωση 19/08 17:08)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s