Η Ιταλία εξετάζει τη νομιμοποίηση της κάνναβης (Reuters) και ανοίγει τον δρόμο. Μήπως ήρθε και η ώρα της Ευρώπης να ακολουθήσει την Αμερικάνικη πολίτικη;

Η Ιταλια εξεταζει τη νομιμοποιηση της κανναβης (Reuters)

cannabis-italyΗ παραδοσιακά αντιδραστική Ιταλία, μπορεί να βρεθεί απίστευτα σύντομα η ίδια στην πρώτη γραμμή του φιλελευθερισμού και να γίνει η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη.

Έτσι μια διακομματική επιτροπή, έχει είδη καταθέσει στο κοινοβούλιο μια από τις πιο προοδευτικές στον κόσμο νομοθετικές προτάσεις επί του θέματος. Το συγκεκριμένο κείμενο, εάν εγκριθεί, θα αποποινικοποίηση σε μεγάλο βαθμό, την παραγωγή, τη διανομή, την πώληση και την κατανάλωση της κάνναβης σε όλη τη χερσόνησο της Μεσογείου.

Το άλμα θα μπορούσε να φαίνεται παρατραβηγμένο για ένα έθνος βουτηγμένο στον χριστιανικό συντηρητισμό, που μόλις πριν από δέκα χρόνια ψήφισε νομοσχέδιο για δρακόντεια αντιναρκωτικα μετρά οπού ακύρωνε οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ σκληρών και μαλακών ναρκωτικών και ενίσχυε τις ποινές για τους καπνιστές κάνναβης και ηρωινομανείς ταυτόχρονα.

Ωστόσο, η κίνηση νομιμοποίησης έχει κερδίσει πρόσφατα πρωτοφανή ορμή και παρόλο που η ιταλική πολιτική και το στρεβλόποιημενο νομοθετικό σύστημα , οι προϋποθέσεις φαίνονται ευνοϊκές, καθώς περισσότεροι από 250 βουλευτές από το σύνολο του πολιτικού φάσματος έχουν ήδη δώσει την υποστήριξή τους προς την πρόταση .

Ιταλική νεο-ιστορία της κάνναβης.

Το κίνημα νομιμοποίησης στην Ιταλία ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 με το Ριζοσπαστικό Κόμμα, το οποίο έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, για επιτυχημένες καμπάνιες για να εισαγάγει το διαζύγιο και την άμβλωση και για να πάρει την πρώτη πορνοστάρ να εκλεγεί στο κοινοβούλιο(βλέπε Τσιτσιολίνα, γνωστή και ως Cicciolina)

marco-pannella
(Ernesto Ruscio / Getty Images)

Ο ηγέτης του κινήματος  Marco Pannella (85) έχει από καιρό υποστηρίξει την νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ιταλία . Ο Marco ήταν το πρόσωπο της ιταλικής αντι-απαγόρευσης για δεκαετίες και έχει πολλές φορές συνελήφθη για τη διανομή κάνναβης ως πράξη πολιτικής ανυπακοής.

Το κόμμα παραμένει όμως σε μεγάλο βαθμό περιθωριακή δύναμη , οπού υποστηρίζεται από τη φιλελεύθερη διανόηση αλλά απέφευγε τε από τις μάζες.

Ποτέ δεν κέρδισε περισσότερο από 4% των ψήφων, με εξαίρεση τις ευρωπαϊκές εκλογές του 1999, όπου πήρε το 8,5%.

Παρά τις προσπάθειες του Πανελλα και των συναδέλφων του, η καταστολή ήταν πάντα η αγαπημένη απάντηση της Ρώμης, όταν πρόκειται για κάνναβη.

Η τάση κορυφώθηκε το 2005, με την έγκριση του προαναφερθέντα νόμου εξισώνοντας μαλακά και σκληρά ναρκωτικά από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (η νομοθεσία τελικά κρίθηκε αντισυνταγματικη το 2014).

Εν τω μεταξύ, με το πέρασμα των χρόνων, το Ριζοσπαστικό Κόμμα έχει διατελέσει εκπαιδευτής για πολλούς νέους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί σε πιο επιτυχημένες πολιτικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ αυτών είναι η τρέχουσα υφυπουργός Υπουργείο Εξωτερικών Benedetto Della Vedova, η υποκινητής και επικεφαλής της νέας νομοθεσίας, η οποία παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια πλειοψηφία των γερουσιαστών και βουλευτών στο κοινοβούλιο που υποστηρίζουν το μέτρο,» είπε . πηγη: IBTimes Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νομοσχέδιο έχει οντως ήδη υιοθετηθεί από περισσότερους από 250 Ιταλούς νομοθέτες.

Αυτοί περιλαμβάνουν τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος του Πρωθυπουργού Matteo Renzi και Μπερλουσκόνι Forza Italia, καθώς και βουλευτές με τους αριστερούς SEL, το λαϊκό Κίνημα Πέντε Αστέρων, η κεντρώα scelta Civica του πρώην πρωθυπουργού Mario Monti, και ορισμένες ανεξάρτητες επιχειρήσεις.

Πώς έκαναν την χρήση κάνναβης ξαφνικά να γίνει τόσο δημοφιλής στην Ιταλία δύο σώματα του κοινοβουλίου;

cannabis-italy-amsterdam-marijuana-legalisationΗ απάντηση είναι ότι δεν συνέβη εν μία νυκτί, αλλά οι πρακτικοί λόγοι υπέρ της νομιμοποίησης φαίνεται να έκαναν εντύπωση σε πολλούς βουλευτές.

Το 2014 το London School of Economics (LSE) σε μια έκθεση, για παράδειγμα, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αλλάξει δραστικά την σκληρή γραμμή προσέγγισης του θέματος κάνναβης, λέγοντας ότι, παρά την αύξηση των δαπανών, δεκαετίες του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα

Παρόμοιες απόψεις χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα από τις αρχές της Ουρουγουάης και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον, για να νομιμοποιήσουν την κάνναβη.

Επιστροφή στην Ιταλία, το σημείο καμπής ήρθε νωρίτερα αυτό το έτος, οταν η Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας (DNA), η αρχή που είναι επιφορτισμένη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, πρότεινε μεταρρυθμίσεις για την αποποινικοποίηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με την κάνναβη και που ήταν αναγκαίες.

Στην ετήσια έκθεσή της, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά την εκτροπή πόρων για την καταπολέμηση της κάνναβης, όπως η κατανάλωση εξαπλώνεται παρά «κάθε δυνατή προσπάθεια» των δυνάμεων ασφαλείας «, σημειώνοντας ότι κατασταλτική δράση ήταν μέχρι σήμερα« μια συνολική αποτυχία ».

«Τα Έσοδα του κράτους θα είναι απολύτως αξιόλογα.»- Benedetto Della Vedova
Σύμφωνα με την έκθεση, έως και 3.000 τόνους (£ 6.600.000) κάνναβης πωλείται παράνομα κάθε χρόνο στην Ιταλία. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην ποσότητακανναβης που κατασχέθηκε από την αστυνομία, η οποία υποτίθεται ότι είναι ένα μικρό κλάσμα του συνολικού ποσού στο εμπόριο.

h-nomimopoiisi-tis-iatrikis-kannavis-den-afxanei-ti-chrisi-stous-efivous-th

Τέλος, οι επικριτές λένε ότι η μετά το 2005 η καταστολή έχει επιδεινώσει τα συστημικά προβλήματα, διημηουργοντας συμφόρηση στα δικαστήρια της Ιταλίας με περιπτώσεις χαμηλού κίνδυνου να υπερπληρούν τις φυλακές της χώρας.

Ιατρική κάνναβη

Η Ιταλία νομιμοποίησε τη κάνναβη για ιατρική χρήση το 2013, αλλά το υψηλό κόστος αγοράς στο φαρμακείο σήμαινε λίγοι άνθρωποι υπέγραψαν (REUTERS / Alessandro Bianchi)

Γιατί για να πάμε μπροστά θέλουμε χρήματα και η κάνναβη=έσοδα

Η Ιταλία όπως και η Κύπρος και πολλές χώρες της Ευρώπης σήμερα αγωνίζονται για να βγουν από την οικονομική κρίση Έτσι, η προοπτική των έσοδων από τη φορολογία και αδειοδότησης είναι αρκετά δελεαστική για την κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ του νομοσχεδίου,» Pier Luigi Petrillo δημοσίου δικαίου καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης

«Ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει τους φόρους και θα πρέπει να βρει έσοδα αλλού. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στο πορτοφόλι και αυτό δημιουργεί έσοδα, όχι έξοδα».

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος,η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που θα παράγεται από το νόμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ και να κυμαίνεται μεταξύ 1,20% και 2,34%.

«Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Della Vedova. «Τα έσοδα του κράτους θα είναι απολύτως αξιόλογα και πολύ υψηλότερα από ότι, για παράδειγμα, εκείνα που παρέχονται από την φορολογία πρώτης κατοικίας που σήμερα είναι αξίας περίπου 3,4 €».

Τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη τους πόρους που διατίθενται σήμερα για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με την κάνναβη που θα μπορούσαν επίσης να στραφούν αλλού δημιουργώντας νέες αποδόσεις.

Τι λέει το νομοσχέδιο ;

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέψει σε όλους πάνω από την ηλικία των 18 να καλλιεργήσουν μέχρι πέντε φυτά στο σπίτι.

Οι πολίτες/ καλλιεργητές θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν για να σχηματίσουν «Social Club», με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και καλλιεργούν μέχρι και 250 φυτά.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το προϊόν θα πρέπει να καταναλωθεί ή να μοιράζεται από τους αγρότες, οι οποίοι απαγορεύονται να κερδοφορουν από την πώληση και επωφελούνται από αυτήν και πρέπει να κοινοποιούν τις αρχές για τη δραστηριότητά τους.

Όλα τα άλλα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν έως 15g κάνναβης στο σπίτι και να μεταφέρουν μέχρι 5g, με υψηλότερες ποσότητες οπού επιτρέπονται για ιατρική χρήση.

Οι παραβιάσεις δεν θα οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις άλλα το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται αυστηρά .

Η μεγαλύτερης κλίμακας παραγωγή και πώληση θα πρέπει να ελέγχεται από κρατικό μονοπώλιο, με την κυβέρνηση να ελέγχει την πώληση των αδειών.

Το λιανικό εμπόριο ειδικότερα θα πρέπει να περιορίζεται σε αφιερωμένα καταστήματα, κάτι παρόμοιο με τα ολλανδικά Coffeshops.

tΤο επίπεδο φορολογίας δεν έχει καθοριστεί, αλλά η Della Vedova εξήγησε οτι η ισορροπία θα πρέπει να βρεθεί ώστε να μην τροφοδοτήσουν την μαύρη αγορά, ενώ την ίδια στιγμή να μην ενθαρρύνει την κατανάλωση κάνοντας την κάνναβη πολύ φθηνή

Σύμφωνα με το κείμενο, το κράτος θα επανεπενδύσει το 5% του συνόλου των εσόδων από την αδειοδότηση και τη φορολογία στα σχέδια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και όλα τα έσοδα από τα πρόστιμα στα προγράμματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης.

Το τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό σημείο είναι ότι το μέτρο θα μειώσει τις ποινές φυλάκισης ποινή που επιβλήθηκαν σύμφωνα με το νόμο του 2005 κατά δύο τρίτα και η αμνηστία αυτή είναι πιθανό να μειώσει αισθητά τον πληθυσμό των κρατούμενων.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το ότι το Βατικανό και η Ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη που είναι κατά παράδοση αρκετά εμπλεκόμενη στα ιταλικά πολιτικά θέματα που άπτονται της ηθικής και δεοντολογίας, δεν έχουν εκφράσει ακόμα καμία γνώμη.

«Η σιωπή αυτή ενισχύει σίγουρα ελπίδες του νομοσχεδίου,» λέει ο Petrillo. «Πολλοί βουλευτές είναι επίσης Καθολικοί και δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπογράψουν το κείμενο, αν ο Πάπας είχε μιλήσει εναντίον της.»

«Το ερώτημα δεν είναι αν η κάνναβη είναι επιζήμια για την υγεία ή όχι: είναι σίγουρα,» έγραψε σε άλλο άρθρο ο Petrillo.
«Η χρήση του καπνού είναι επίσης ευρέως αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σοβαρές κοινωνικές και υγειονομικές μάστιγες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τσιγάρα, ωστόσο, δεν είναι απαγορευμένα. Αν δεν είμαστε σε θέση να αποτρέψουν τα παιδιά μας από το κάπνισμα τσιγάρων τουλάχιστον ας μην τους ρίξουμε στην αγκαλιά της μαφίας ».

tumblr_mxavb6JWnk1radncso1_500Η κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με την πρόταση είναι πιθανό να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο χρόνια για ένα κείμενο να εγκριθεί από τα δύο σώματα.

Η Della Vedova είναι ωστόσο αισιόδοξη. »

Μέχρι στιγμής, πάνω από το ¼ του συνόλου των νομοθετών έχουν υπογράψει το νομοσχέδιο και περιλαμβάνουν περισσότερο από το ένα τρίτο των βουλευτών που κάθονται στην αίθουσα. Έτσι, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ότι αυτή η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί.»

Ήρθε μήπως η στιγμή να δούμε πιο ώριμα το θέμα της κάνναβης στην Κύπρο και να συζητήσουμε τα θετικά σημεία της νομιμοποίησης και να πάρουμε παραδείγματα από την Ιταλία και άλλες Ευρωπαίες χώρες μοντέλα;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

πηγη:  http://www.ibtimes.co.uk/cannabis-italy-new-frontier-marijuana-legalisation-1512295

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s