ΚΑΝΝΑΒΗ
Ούτε και ένας θάνατος
Άρθρο στην εφημερίδα Πολίτης, από την ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ.
Δεν είναι «ασθένεια» η χρήση κάνναβης για να την θεραπεύσεις, τονίζουν οι φίλοι του φυτού, και καλούν την πολιτεία να σταματήσει την άνομη και αντισυνταγματική καταδίωξη των χρηστών.
~*~*~*~
Δεν είναι «ασθένεια« η χρήση κάνναβης για να την θεραπεύσεις
Κανένας θάνατος στα 5 χιλ. χρόνια
ο- Τοποθέτηση «Φίλων της κάνναβης» για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι αποδεικνύουν με μια σειρά επιστημονικές μελέτες ότι η κάνναβη είναι πιο αβλαβής ακόμα και από την καφεϊνη
Γράφει: ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
Να σταματήσουν εδώ και τώρα την «άνομη, αντισυνταγματική και ανήθικη καταδίωξη» των χρηστών κάνναβης καλεί το σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης» την πολιτεία, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εγκρίθηκε στις 27 Μαϊου από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα δίνει την επιλογή της θεραπείας στον χρήστη εάν θέλει να αποφύγει τη φυλάκιση.
Με το νομοσχέδιο δεν επέρχεται κάποια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο μεταχείρισης των χρηστών, απλά επέρχεται «εκσυγχρονισμός» – όπως τον αποκαλούν στο νομοσχέδιο – του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κυρίως σε σχέση με τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται όσο και σε σχέση με την ακολουθητέα διαδικασία έκδοσης διατάγματος θεραπείας. Συγκεκριμένα εκείνο που βασικά αλλάζει είναι ο τίτλος του «Περί της περίθαλψης και μεταχείρισης τοξικομανών νόμος του 1992» ο οποίος αντικαθίσταται με τον «Περί θεραπείας κατηγορουμένων και καταδικασθέντων χρηστών ή ουσιοεξαρτημένων νόμο του 2015», ο οποίος, όπως και στην υφιστάμενη νομοθεσία, διαλαμβάνει αξιολόγηση του αιτήματος θεραπείας από τριμελή επιτροπή που θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο, ενώ ο θεραπευόμενος θα έχει επιπτώσεις εάν παραβιάσει τους όρους που θα θέτει η επιτροπή. Ένας από τους όρους θα είναι και η έκτιση της ποινής που θα επιβάλει το δικαστήριο.
Μελέτες στα σκουπίδια
Καταφερόμενο έντονα κατά της πολιτείας ότι πετάει στα σκουπίδια αμέτρητες μελέτες επιστημόνων που συμφωνούν ότι η ορθή χρήση της κάνναβης είναι η πλέον αβλαβής, συγκρινόμενη ακόμα και με αυτή την καφεϊνη, την καλεί να σεβαστεί νόμους που παραβιάζει όπως τον Περί των Δικαιωμάτων των Ασθενών και των Περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να πάψει να διώκει τους χρήστες. Την ίδια στιγμή παραθέτει μια σειρά από επιστημονικές μελέτες οι οποίες σε γενικές γραμμές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η εναντίωση προς το φυτό είναι θεμελιωμένη όχι σε τοξικολογικές βάσεις αλλά σε ηθικές και πολιτικές», ενώ επισημαίνει ότι από τη δεκαετία του 1930 που δαιμονοποιήθηκε η κάνναβη, με κανένα επιστημονικό εργαλείο δεν έγινε κατορθωτό να αποδειχθεί – με τεκμήρια – ότι τάχα προκαλεί βλάβες.
Επίσης παραθέτει μια σειρά από μελέτες επιστημόνων (ονομαστικά) που προέβησαν σε μετρήσεις ουσιών που προκαλούν εξάρτηση και καταλήγουν όλοι στο συμπέρασμα ότι η κάνναβη έρχεται τελευταία, μετά και τη νικοτίνη και την καφεϊνη. Πρώτη έρχεται η ηρωίνη, στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το αλκοόλ και στην τρίτη η κοκαϊνη, αν και υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις προς αυτή την κατάταξη. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις η κάνναβη κατατάσσεται στην τελευταία θέση.
Κανένας θάνατος
Ακόμα παραθέτει απόσπασμα από την απόφαση του ανώτατου δικαστή Francis L. Young του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις ΗΠΑ, ενώπιον του οποίου κυβερνητικοί και πανεπιστημιακοί επιστήμονες κλήθηκαν να καταθέσουν μαρτυρίες για το κατά πόσο η κάνναβη είναι τοξική ώστε να αποφάσιζε εάν θα γνωμάτευε για συνέχιση ή μη της δίωξης. «Σχεδόν όλα τα φάρμακα έχουν τοξικές, δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις. Όμως η μαριχουάνα δεν είναι μια τέτοια ουσία. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη στην ιατρική βιβλιογραφία αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη περίπτωση έστω και ενός θανάτου που έχει προκληθεί από κάνναβη. Πρόκειται για μια εκπληκτική διαπίστωση. Πρώτον, το ιστορικό για τη μαριχουάνα έχει ιστορία 5 χιλιάδων ετών. Δεύτερον, χρησιμοποιείται τώρα καθημερινά από έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου και εντούτοις, στα τόσες χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχει ούτε και μία αξιόπιστη ιατρική γνωμάτευση που να δείχνει ότι η μαριχουάνα έχει προκαλέσει έστω και έναν θάνατο. Αντιθέτως η ασπιρίνη προκαλεί εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο», γράφει ο δικαστής στην απόφασή του.
Επιπρόσθετα παραθέτει έρευνα που έγινε με τη χρήση ιατρικής κάνναβης ως θεραπεία σε έναν πληθυσμό ασθενών που έπιναν αλκοόλ, χρησιμοποιούσαν κοκαϊνη, έκστασι κλπ ή νόμιμα φάρμακα, όπου αναδείχθηκαν τα εξής θεαματικά αποτελέσματα: Από το αλκοόλ κατάφερε να απεξαρτηθεί το 40%, από τα παράνομα ναρκωτικά το 26% και από τα νόμιμα το 66%.
Ποια πάθηση;
Επί του νομοσχεδίου, οι παρατηρήσεις των «Φίλων της κάνναβης» είναι κωδικοποιημένες και έχουν ως εξής:
o~ Δεν υπάρχει πουθενά κανένα επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο σε καμιά χώρα του κόσμου, στο οποίο η χρήση κάνναβης να θεωρείται πάθηση. Απεναντίας υπάρχει πολύ μεγάλη επιστημονική βιβλιογραφία για τα σωματικά και ψυχικά οφέλη που παρέχει η ορθή – και τονίζεται το «ορθή» – χρήση.
o~ Σε κανένα ιατρικό σύστημα δεν υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο για την «απεξάρτηση» από την κάνναβη.
o~ Η επιστήμη λέει ξεκάθαρα ότι η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση. Επίσης ότι η χρήση της δεν προκαλεί θανάτους ή ασθένειες, ούτε και οδηγεί σε εξάρτηση από άλλες ουσίες.
o~ Το σωματείο αναγνωρίζει, όπως το αναγνωρίζει και η ιατρική, ότι κάποια άτομα υποφέρουν από κατάχρηση κάνναβης ή και από ψυχική εξάρτηση και ότι χρειάζονται θεραπεία και φροντίδα. Ωστόσο επισημαίνει ότι η επιστήμη λέει ξεκάθαρα ότι η κάνναβη δεν προκαλεί αυτές τις ψυχικές εξαρτήσεις, αλλά ότι υφίστανται σε ένα προσωπικό ψυχολογικό υπόστρωμα το οποίο προϋπάρχει στην ψυχική δομή του ατόμου. Δηλαδή η πάθηση εμφανίζεται στη ζωή του ατόμου πριν από την κάνναβη. Επίσης ότι το αντικείμενο της ψυχικής εξάρτησης μπορεί να είναι το φαγητό, το χαρτοπαίγνιο, το επικίνδυνο οδήγημα κλπ.
o~ Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που αναγνωρίζουν ότι με την ορθή χρήση της κάνναβης σε θεραπευτικό πλαίσιο, αυτή αξιοποιείται ως εξαίρετο και αποτελεσματικό φάρμακο για την απεξάρτηση ασθενών από δηλητήρια όπως το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα παράνομα φάρμακα (όπως η κοκαϊνη, η μεθαμφεταμίνη και η ηρωίνη), αλλά και από τα νόμιμα εξαρτησιογόνα όπως είναι τα πλείστα ψυχοφάρμακα.
Κοινωνικά οφέλη
«Με βάση όλα τα πιο πάνω, δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο η επιβολή ‘θεραπείας’ για μια δραστηριότητα που ΔΕΝ είναι ασθένεια και για την οποία ΔΕΝ υφίσταται ιατρική θεραπεία. Επίσης για τον μικρό αριθμό ατόμων που παρουσιάζουν ψυχική εξάρτηση με την κάνναβη, γνωρίζουμε εκ πείρας ότι ουδέποτε θα μπορέσει ένα δικαστικό διάταγμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πάσχοντος. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο κλειδί για τη θεμελίωση οιασδήποτε ψυχικής θεραπείας και η επιβολή ‘θεραπείας’ για μια πράξη που δεν είναι ασθένεια δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ούτε επιστημονικά, ούτε και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο», τονίζει το σωματείο και καλεί όλους τους φορείς και τα ενδιαφερόμενα άτομα να εξετάσουν τα αμέτρητα κοινωνικά οφέλη και τη μείωση της βλάβης που θα μπορούσε άμεσα να φέρει μια πράξη αποποινικοποίησης ή ελεγχόμενης χρήσης τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία.
ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
8 Ιουνίου, 2015
~~~~~~~~~~~~~~~