Κάνναβη. ΟΙ τελευταίες εξελίξεις στην Αμερική .

Ουάσιγκτον, Περιφέρεια της Κολούμπια –

Τον περασμένο μήνα η επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει σήμερα την πρωτεύουσα της χώρας να θεσπίσει νομοθετικά καταστήματα κάνναβης και να αφήσει τις τράπεζες να παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε κρατικά  ιατρεία κάνναβηςΑυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές μεταρρυθμίσεις που την προωθούν κάνναβη στο Κογκρέσο. Εν το μεταξύ γενικά ΗΠΑ στρέφονται προς την χρήση ναρκωτικών ως πρόβλημα υγείας αντί ζητήματος ποινικής δίωξής.

usa-leafΣυγκεκριμένα, 23 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη κάνναβη για ιατρική χρήση – και επιπλέον 16 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει έλαια CBD, το μη ψυχοτρόπο συστατικό της κάνναβης, που έχει αποδειχθεί μοναδικά αποτελεσματικό στη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων που πλήττουν παιδιά νεαρής ηλικίας. Τέσσερα κράτη μέλη έχουν νομιμοποιήσει τη κάνναβη, όπως το αλκοόλ – η Αλάσκα, το  Κολοράντο, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον. Τον περασμένο Νοέμβριο, σχεδόν το 72 % εκατό των ψηφοφόρων στην Ουάσιγκτον, DC, την πρωτεύουσα του έθνους, ενέκρινε ένα μέτρο ψήφου που καθιστά νόμιμο να κατέχει και να φυτευτεί ο κάθε πολίτης κάνναβη για προσωπική χρήση.

Τα πράγματα είναι όμως πιο περίπλοκα. Το Κογκρέσο επιτρέπει στην Ουάσιγκτον DC να νομιμοποιήσει τη κάνναβη αλλά απαγορεύεται η πώληση και τα κέρδη από τη νομιμοποίηση και τη ρύθμιση των πωλήσεων. Έτσι, είναι νόμιμο να κατέχει, να χρησιμοποιεί , και να καλλιεργεί κάνναβη ο πολίτης  στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά η πώληση της παραμένει παράνομη και ανεξέλεγκτη. Αυτό εμπόδισε την πόλη από το να ίδρυση περιορισμούς ηλικίας και άλλες λογικές μεθόδους ελέγχου. Ευτυχώς, ένα νομοσχέδιο για της δαπάνες που προέβαλε η Επιτροπή Πιστώσεις στην Γερουσία σήμερα καταργεί την απαγόρευση του Κογκρέσου, επιτρέποντας έτσι τη χάραξη πολιτικής που να φορολογεί και ρυθμίζει τη κάνναβη.

Η επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε επίσης μια τροπολογία που επιτρέπει στις τράπεζες να παρέχουν υπηρεσίες σε καταστήματα πώλησης κάνναβης σε πολιτείες όπου η κάνναβη είναι νόμιμη. Η επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε τρεις άλλες τροπολογίες νωρίτερα αυτό το έτος – επιτρέποντας στους γιατρούς του Veterans Administration να συστήνουν κάνναβη στους ασθενείς τους.

Η αμερικανική Βουλή ψήφισε τέσσερις φορές φέτος ώστε να αφήσει τις πολιτείες να καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές για την κάνναβη  (δύο φορές για την ιατρική μαριχουάνα, δύο φορές για την κάνναβη). Μια άλλη πρωτοβουλία για τροπολογία που θα επίτρεπε σε κάθε πολιτεία να νομιμοποιήσει την κάνναβη  όπως το αλκοόλ, χωρίς ομοσπονδιακή παρέμβαση απέτυχε με μόνο εννέα ψήφους, ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα θεωρώντας ότι ήταν η πρώτη φορά που το Κογκρέσο έχει ποτέ ψηφίσει κατά την οριστική κατάργηση της απαγόρευσης της κάνναβης.

Ο επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Απρίλιο μετά από μια σειρά σκανδάλων και ενοχλητικών καταστάσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος επικεφαλής της DEA είναι υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης.

Δεκάδες χώρες έχουν μεταρρυθμιστεί τες νομοθεσίες για τα ναρκωτικά τα τελευταία χρόνια και υπάρχει τώρα μια διακομματική και ισχυρή συναίνεση ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να αναμορφώσει τους ομοσπονδιακούς νόμους για να ευθυγραμμιστεί . Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη στήριξη για τη μεταρρύθμιση των νόμων σχετικά με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπει στην αστυνομία να κατάσχει και να κρατήσει την ιδιοκτησία των ατόμων που είναι ύποπτα για τη διάπραξη αδικημάτων περί ναρκωτικών, χωρίς να χρειάζεται να τα καταδικαστούνε ή ακόμα βρεθούνένοχοι Τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία προχωρούν με τους υπολογισμούς των δαπανών που θα καταργήσουν εν μέρει την ομοσπονδιακή απαγόρευση.

Οι επόμενοι 16 μήνες είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για τον τερματισμό του πολέμου κατά των ναρκωτικών. Οι ψηφοφόροι σε έναν αριθμό πολιτειών θα μπορούσε να ψηφίσει για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της Αριζόνα, Καλιφόρνια, ΜέινΜασσαχουσέττη, Οχάιο και τη Νεβάδα. Πολλές πόλεις θα μπορούσε να προχωρήσουν με την εφαρμογή μιας πρωτοποριακής πορείας οπού ενδεχομένως, η Ατλάντα, η Βαλτιμόρη, το Σικάγο, το Χιούστον, η Νέα Ορλεάνη, και το Σαν Φρανσίσκοθα μπορούσαν τελικά να αναμορφώσουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί ναρκωτικών.

Η μεταρρύθμιση δεν είναι αναπόφευκτη όμως. Εκείνοι που επωφελούνται από τον πόλεμο των ναρκωτικών, κυρίως η αστυνομία, τα συνδικάτα και οι εισαγγελείς , ήδη ετοιμάζονται για την καταπολέμηση της μεταρρύθμισης. Η Ψηφοφορία αυτή την φορά θα μέτρα πιοπ ακριβά από άλλες φόρες και οι εκστρατείες lobbying άρχισαν και είναι πολυέξοδες. Ας δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα και όπως άρχισαν την απαγόρευση από τις ΗΠΑ ας ελπίσουμε ότι η νομιμοποίηση θα εχει παρόμοια πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο και σύντομα θα δούμε αλλαγές και στην χωρά μας.

Υπαρχει Λυση

Πηγή: Huffington Post (Νέα Υόρκη)
Συντάκτης: Bill Piper
Δημοσιεύθηκε: 23 του Ιούλη του 2015
Copyright: 2015 HuffingtonPost.com, LLC
Επικοινωνία: scoop@huffingtonpost.com
Websitehttp://www.huffingtonpost.com/
URLhttp://drugsense.org/url/SLpesjHi

CannabisNews
http://cannabisnews.com/news/list/cannabis.shtml

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s