Πώς γίνεται στην Γερμανία οι άνθρωποι να μπορούν να οδηγούν νόμιμα μετά από κατανάλωση κάνναβης ενώ στην Κύπρο το «ναρκοτεστ» καταστρέφει ζωές .

Είναι λογικό στην Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης,να σου αφαιρείτε η άδεια οδήγησης εάν καπνίζεις κάνναβη για διασκέδαση ή ως φάρμακο εφόσον στην Γερμανία οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κρίνουν τη δική τους ικανότητα οδήγησης μετά από κατανάλωση;

Όχι φυσικά, λένε αρκετοί ειδικοί.

Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν συνταγογραφήθει κάνναβη από τους γιατρούς τους στη Γερμανία βάσει ενός νέου νόμου ο οποίος νομιμοποίησε το φάρμακο για άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο.

Δεν υπάρχουν αριθμοί σχετικά με το πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους οδηγούν επίσης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι είναι ελεύθεροι να οδηγήσουν, αν θέλουν, ανεξάρτητα από το πόση κάνναβη έχουν καπνίσει. Σύμφωνα με το νόμο, εναπόκειται στους ίδιους τους ασθενείς να αποφασίσουν εάν εμπιστεύονται τον εαυτό τους να οδηγούν.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που γίνεται στην Κύπρο οπου με το ναρκοτεστ όσοι καπνίζουν κάνναβη ψυχαγωγικά κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους , να πάνε φυλακή  ή να έχουν ποινικό μητρώο.

Από τοξικολογική άποψη δεν έχει σημασία αν κάποιος έλαβε την προμήθειά του από το τοπικό φαρμακείο ή από καποιον στον δρομο , λέει ο καθηγητής Thomas Daldrup, τοξικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

Ο Daldrup θα μιλήσει σε μια διάσκεψη που διοργανώθηκε αυτή τη βδομάδα από τη Γερμανική Ομοσπονδία Κυκλοφορίας (VGT) με θέμα «Η κατανάλωση κάνναβης και η οδήγηση ».

Το Γερμανικό Συμβούλιο για την Οδική Ασφάλεια (DVR) διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι οι Γερμανοι νομοθέτες ουδέποτε θεώρησαν το ρόλο της οδικής ασφάλειας όταν ψήφισαν το νόμο για την ιατρική κάνναβη.

Ο Herbert Engelmohr, από την αυτοκινητοβιομηχανία AvD, επίσης παραπονιέται ότι οι οδηγοί δεν πρέπει να είναι αυτοί που αποφασίζουν αν είναι κατάλληλοι για οδήγηση.

«Όποιος κάθεται πίσω από έναν τροχό πρέπει να είναι νηφάλιος», δήλωσε.

«Αυτό που οι νομοθέτες επέτρεψαν να συμβεί εδώ δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη την ασφάλεια άλλων οδηγών», δήλωσε ο Kay Nehm, επικεφαλής του VGT.

Οι ερευνητές ατυχημάτων για γερμανικούς ασφαλιστές (UDV), εν τω μεταξύ, επισημαίνουν το γεγονός ότι οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ασθενείς έως και 100 γραμμάρια κάνναβης για 30 ημέρες, που επαρκούν για 3.5 γραμμάρια περιπου  την ημέρα – ένα αρκετά σημαντικό ποσό.

Αλλά η γερμανική ένωση δικηγόρων βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Ένας εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η κάνναβη πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλο φάρμακο.

«Αν οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι η κατανάλωση κάνναβης κάνει τίποτα για να μειώσει τις ικανότητες οδήγησης, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφιβολίας για την ικανότητα του ασθενούς να οδηγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στη διάσκεψη VGT, οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν επίσης για το ποια ποσότητα παράνομης κάνναβης μπορεί να καταναλώσει  κάποιος χρήστης πριν θεωρηθεί ακατάλληλος για οδήγηση. Τα γερμανικά δικαστήρια δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συναίνεση για το θέμα αυτό.

Η γερμανική ένωση κάνναβης σχολίασε επίσης πριν από τη διάσκεψη. Δήλωσε ότι θεωρεί διακριτική ότι, ενώ μπορεί κανείς να τιμωρηθεί μόνο επειδή καταναλώνει αλκοόλ όταν οδηγεί κάποιος, οι χρήστες κάνναβης μπορούν να χασουν την άδεια τους ακόμη και αν δεν ειναι πραγματικά προβλημα.

πηγη/Source: How some people are allowed to be stoned at the wheel in Germany – The Local – Cannabis News World

One comment

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s